Få dit flotte smil igen med et tandimplantat
Har du ødelagt en eller flere tænder i din mund? Så kan det være, at du skal få isat et tandimplantat.
Hvad er et tandimplantat?
Et tandimplantat består af tre dele: Det egentlige implantat, også kaldet fikstur, som erstatter den naturlige tandrod. Når fiksturen skal isættes borer tandlægen et hul i din kæbe knogle. Fiksturen til et tandimplantat er som regel udfærdiget i titanium som har særdeles gode egenskaber når det handler om at fæstne sig til knoglevæv.
På fiksturen fastgøres et mellemstykke, som skal gøre det ud for tandens kerne – og sluttelig monteres den kunstige tandkrone som typisk vil være fremstillet af porcelæn, hård plast, eller en blanding af keramik og metal. En kunstig tandkrone anno 2021 er særdeles slidstærk, og du kan således forvente at få glæde af dit tandimplantat i mange år.
Hvornår skal jeg have et tandimplantat?
Du kan få behov for et tandimplantat hvis din tand er så beskadiget at end ikke tandroden kan reddes.
Hvis tandlægen vurderer at et tandimplantat er den rette løsning vil han eller hun anbefale dig at få isat et tandimplantat. Det kan for eksempel være hvis du har flækket tanden hele vejen igennem på langs fra krone til rod, eller hvis tanden er ødelagt af tæring fra syre angreb og karies.
Det at få isat et tandimplantat er en procedure som foregår ad flere omgange. Først vil tandlægen fjerne hvad der er tilbage af din tand, og dernæst bore et lille hul i din kæbe knogle der hvor dit tandimplantat skal isættes. Fiksturen kan sættes i med det samme – og i de uger der går indtil denne har fæstnet sig til knoglen vil din kunstige tandkrone blive udfærdiget.